Bingo historia

Bingo anses härröra från omkring år 1530, först i Italien ”Il Giuoco del Lotto d’Italia”, och därefter till Frankrike varvid det spreds vidare. Dock undra man om det inte finns åtminstone någon liten skärv som härstammar från Fjärran Östern, varifrån väldigt många spel har sina rötter. Under 1800-talet blev spelet allmänt känt i Storbritannien där man använde den tyska uppfinningen tombola. Under 1920-talet turnerade Hugh J. Ward runt England på marknader och karnevaler med bingospelet. I USA finns dokumenterat att bingo spelades från 1929 och framåt. Den moderna bingobrickan blev patenterad av Erwin S. Lowe 1942.

Bingo i Sverige

Idag spelas bingo i stort sett i alla delar av världen. Till Sverige kom spelet officiellt 1961 då Gunnarstorps IF arrangerade sin första bingokväll. Det blev starten på en allmän rusch till bygdegårdar, folkets hus och andra föreningslokaler där folk kunde spela bingo kvällar och helger. Snart blommade bingohallar upp i tätorter där man kunde spela från morgon till kväll, sju dagar i veckan. Det fanns dels spel med lösa brickor men även automatbingo med fasta brickor över en ljuspanel. Där kunde man skjuta en liten bricka för att dölja det utropade numret på samma sätt som att kryssa eller ringa in den dragna siffran.

Chatta och umgås med bingo på nätet

För att få arrangera bingo krävs tillstånd från Lotteriinspektionen som är statens organ för spel och som även övervakar och kontrollerar. Arrangören måste vara en godkänd organisation eller förening som är allmännyttig. Idrottsföreningar är den större parten som får tillstånd och idag sker bingon via Svebico, Sveriges Bingoarrangörers Centralorganisation som funnits sedan 1980. Men, sett till det totala är bingo i fysisk form en väldigt liten del. I internets goda tider spelas bingo på nätet i mycket stor omfattning. Bingo online sysselsätter folk på samma sätt som i bingohallar då man kan vara social via sajternas chattrum. På så sätt kan folk umgås på samma sätt som om de sitter bredvid varandra samtidigt pratande och spelande bingo. Nu finns även chattrum med video för den som vill se sin partner precis som Skype.

Bättre vinster online

Online bingo har inte samma kostnader för personal som bingohallar och kan därför hålla låga priser per bricka i en del spel. Och eftersom bingo av sajter som befinner sig utanför Sverige kan betala ut penningpriser som dessutom är skattefria kan man konkurrera stort mot Svenska Spel, Bingolotto och Miljonlotteriets bingosajter. De sistnämnda är de som har tillstånd för bingo online i Sverige, andra sajter får tillstånd av exempelvis inspektionen på Malta.