Bingohallar i Sverige

Bingon håller ställningarna

Under tiden för bingons stora boom växte bingohallar upp som svampar ur marken. Snart sagt varenda stad, ort och till och med by stoltserade med en lokal där man kunde spela bingo i stort sett varje dag. Åtminstone i de större städerna hade bingohallarna öppet från morgon till sena kväll, sju dagar i veckan. Och så är även fallet med öppettider idag även om antalet hallar minskat betydligt. Först kom bingolotto som stal publiken den kvällen och den ruschen minskade även föreningars intresse att anordna storbingo någon eller ett par dagar i veckan. Idrotts- och andra allmännyttiga organisationer fick stora inkomster genom försäljning av bingolotter så ambitionen att skaffa inkomster på andra sätt minskade. Men alla företeelser har sin tid i rampljuset och även om bingolotto haft både upp och nedgångar håller den en stor del av svenska folket vid tv-apparaterna en kväll i veckan.

Drivs av sammanslutning

bingohallar i sverigeBingohallarna har efter den stora minskningen hållit sitt intresse vid liv såpass att det finns åttiosju lokaler av samma snitt som på sextio- sjuttio- och åttiotalet. Skillnaden består i utrustning som till större del är elektroniskt driven, som dragningen av bollar. De som driver bingohallar i Sverige nuförtiden är främst Svebico Sveriges Bingoarrangörers Centralorganisation. De driver på uppdrag av föreningar drygt sextio av hallarna varav idrotten står för 32 bingohallar och den andra halvan ligger organisationer som IOGT-NTO och andra liknade.

Bingohallar i Sverige

Av alla hallar runt om landet ligger dessa utplacerade från Kiruna i norr till Malmö i söder. Koncentrationerna ligger inte överraskande i storstäder, Stockholmsområdet (7) och Göteborgsområdet (8), men även Karlstad profilerar sig i sann bingoanda med hela 6 hallar. Överraskande är södra Sverige ganska tunnsådd, från Växjö med södra Halland och Skåne finns bara 10 hallar. Blekinge och Öland är vita fläckar på bingokartan liksom delar av Norrland där det från Östersund och uppåt bara finns 6 hallar.

Svårt att gå med vinst

Tyvärr har många bingohallar problem med ekonomin. Om vi tar Variantbingo i Visby som exempel så gick de med förlust vid det senaste bokslutet. Man har 27 anställda och drivs av Allmännyttiga Lotterier i Eu AB. Förlusten var dock endast cirka tvåtusen kronor men det visar att bingo av idag inte täljer guld med fällkniv, vilket nästan var fallet de goda åren. Men om man tar Visby som mått kan man konstatera att bingo i vart fall ger över tvåtusen arbetstillfällen vilket måste ses som en god gärning i dessa svåra tider. Samtidigt är bingohallar en social tillvaro som inte får underskattas.