Olika typer av bingo

Bingo på nätet

Nummerspel kan utvecklas i många olika varianter och bingo är en gren som inte utgör något undantag. Bingo och lotterispel är ganska närbesläktade, jämför exempelvis lotto och keno med bingo så finns det många paralleller. Den vanliga formen av bingo har 75 nummer och variantbingon har 90. Med nätets intåg har ännu fler varianter införts, bara fantasin sätter gränser hos spelutvecklarna. När spel på nätet utvecklades med stormsteg från ungefär 2002 och framåt så kom bingon lite i skymundan, i vart fall i Sverige. I England exempelvis har den alltid varit bred och folklig på alla fronter. Men det är nätet då och nu varvid en stor förändring skett de sista åren. Idag kan vi spela nätbingo hos ett otal sajter.

Olika typer av bingo

olika typer av bingoRent fysisk bingo har även den fått många varianter i form av bilbingo, tipsbingo och kobingo med mera. I bilbingo så går det till som det låter, man sitter i en bil. Inne i bilen har man brickan eller brickorna och framme vid ett podium eller kiosk sitter utroparen. Denne ropar ut precis som bingo i en hall eller föreningslokal. Den som får bingo tutar. Tipsbingo eller gåbingo är en variant av tipspromenad. Med brickan i hand ger man sig ut för att få bingo med utplacerade nummer. Kobingo skapades särskilt för marknader och karneval-liknande tillställningar. Ett fält rutas in med kritade linjer eller på annat sät

t och numreras. Spelarna får köpa nummer som ett slags lott. En ko släpps ut på fältet och förväntas bajsa i emn av rutorna. Där den lägger sitt träck, det numret vinner. Mönsterbingo är besläktat med vanlig bingo men har bara 25 nummer. man skall fylla ett mönster som är angivet på brickan.

I världens alla horn

Av de vanliga varianterna av bingo spelas de

n med 75 nummer mest i Sverige även om variantbingo med 90 nummer spelas och då ofta kallas storbingo. Den stora skillnaden mellan dessa är att varianten inte innehåller några FRI, mittrutan på de tre avdelningarna i 75-nummers. De olika vinnande kombinationerna i 75-nummers är 1 rad eller hörn, 2 rader, 3 rader (endast i Sverige och Nya Zeeland) och full bricka. I Nya Zeeland kllas det Super Housie med 3 rader som skall vara vertikala och utgöras av den över, mittre och den understa. Men där är inte hörn vanligt vilket det precis som i Sverige är i Storbritannien (corner). En gemensam regel för hela världen är att det sist utropade numret måste finnas med i den vinnande raden. Annars är bingon överspelad.